Mitä on ratkaisukeskeinen lyhytterapia?

Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on asiakkaan omien voimavarojen löytämiseen ja tulevaisuuteen keskittyvä terapiasuuntaus. Asiakaslähtöisesti pureudutaan niihin asioihin ja ongelmiin, jotka asiakas katsoo olevan avain asemassa hänen edistymisessään. Pääpaino on siis ongelmien ratkaisuissa ei menneisyydessä ja siellä olleissa ongelmissa. Jokaisella meistä on avaimet omien ongelmiemme ratkaisuihin. Terapian tehtävänä on tehdä niistä näkyviä.

 

Kun asiakas sanoo ”AINA minulle käy näin”, niin seuraava kysymys onkin, ihanko totta, todellako AINA? Etsimme siis poikkeuksia jolloin AINA ei toteudukaan. Avataan siis näkökulmaa toisesta suunnasta ja huomataan ettei se AINA toteudukaan joka kerta. Poikkeusten etsinnän kautta näytetään asiakkaalle hänellä jo valmiina olevat eteenpäin vievät taidot ja voimavarat.  Tehdään lisää sitä mikä toimii. Ongelmien keskellä kamppaillessa menetämme useasti kyvyn nähdä tilanteemme eri puolet. Sumussa on vaikea suunnistaa. Terapeutin tehtävä on auttaa asiakasta näkemään selvemmin omat mahdollisuudet tulevaisuuden suhteen, voimaannuttaa ja luoda uskoa omaan osaamiseen.

 

Ratkaisukeskeisyys kannustaa meitä menemään kohti jotain uutta ei ”pois jostakin”.  Lähtökohta on positiivisessa odotuksessa, ei negatiivisessa menneisyydessä. Edetään pieni askelin, huomaten ja huomioiden jokainen edistysaskel jonka asiakas saa aikaiseksi.

 

Ratkaisukeskeistä terapiaa voidaan käyttää lähes jokaisella elämän osa-alueella, olipa ongelma sitten suurempi tai pienempi.

AP_kuva1

3 vastausta artikkeliin “Mitä on ratkaisukeskeinen lyhytterapia?

  1. Kirjoitat suoraan sydämestä ja uskallat avautua rohkeasti. Olet harvinainen nainen pidättäytyvässä ja sisäänpäin kääntyneessä yhteiskunnassa missä nykyään elämme! Go women go! 🙂

    Tykkää

  2. Olet juuri sillä puolella pöytää, jossa voit auttaa elämänkokemuksellasi, ymmärrykselläsi ja positiivisuudellasi. Olet osannut auttaa monia jo ennen terapeutin koulutustasi. Tiedän, että monet tulevat saamaan parhaan mahdollisen avun sinun luonasi.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s